KORT OM BUDGIVNING
Vem som helst kan ge ett bud – skriftligt eller muntligt. Budet kan förenas med villkor.
En spekulant kan inte räkna med att få fortlöpande information av mäklaren om hur en budgivning fortskrider.
En spekulant har inte rätt att få uppgifter från mäklaren om vilka de övriga budgivarna är, vilka bud som lämnats eller vilka villkor som diskuterats med andra spekulanter.
Efter avslutad försäljning har en spekulant enbart rätt att få information från mäklaren om att objektet sålts till någon annan.
Samtliga bud registreras i mäklarsystemet med
information om budets storlek, vem som lagt budet och tidpunkt när budet lämnades. Mäklaren ska överlämna förteckningen till säljaren och köparen när uppdraget slutförts.
Säljaren får alltid löpande information om samtliga bud som har lämnats.
Budgivningen är inte avslutad förrän köpekontrakt är skrivet.
Det är alltid säljaren som bestämmer vem som får köpa.
Säljaren har fri prövningsrätt. Det betyder att det är säljaren som bestämmer vem som får köpa och till vilket pris. Säljaren behöver inte sälja till den som lämnat det högsta budet. Vid köp av en fastighet eller en bostadsrätt är varken säljare eller köpare bundna förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av bägge parter. Fastighetsmäklarnämnden har sammanställt riktlinjer som de rekommenderar alla mäklare att följa.
KONTRAKT
När tiden är inne för att genomföra köpet ska det skrivas ett kontrakt. Vid kontraktsmötet gå jag igenom kontraktet och stämmer av om det råder några oklarheter.
TILLTRÄDE
På tillträdesdagen träffas vi alla , vanligtvis hos köparens bank eller på mitt kontor. Bostaden skall då vara klar för överlämning och nycklar och handlingar gällande bostaden skall medföras. Jag har upprättat en likvidavaräkning gällande resterande belopp som skall regleras samt uppgifter om lösen av säljarens eventuella lån.