SÄLJA

Sälja sin bostad är inget man gör varje dag. När det väl är dags ställs du inför flera frågor och val. Det är då jag kommer in i bilden. Varje husaffär är unik och tillsammans skräddarsyr vi din affär så att den passar just dina önskemål. Jag svarar på frågor och är ditt bollplank genom hela affären. I stora drag går det till enligt följande:

BESÖK I BOSTADEN

Jag kommer hem till er och berättar om hur jag lägger upp försäljningsproessen. Du tillhandahåller ritningar, ev tomtkartor och information om dina årliga driftskostnader. Jag går en runda i bostaden och gör noteringar som jag sedan använder i den objektbeskrivning som du sedan ska godkänna innan vi går ut på bostadsmarknaden. Jag informerar också om en del andra viktiga saker som man måste tänka på vid en fastighetsaffär. Sen är det dags för fotografering och då är det ju viktigt att bostaden visas från sin bästa sida. Ofta kan man fotografera redan vid första mötet men känner du som säljare att du vill piffa upp bostaden lite extra så tar vi fotografering vid ett senare tillfälle. Vill man ha professionell hjälp med homestyling kan jag förmedla en sådan kontakt.

MARKNADSFÖRING

De uppgifter som jag fått vid besöket i bostaden och fotona sammanställs till en broschyr som spekulanterna tillhandahåller på visningen. Motsvarande uppgifter läggs ut på Hemnet och på min hemsida. Din bostad ska också få en annonsplats i tidningen och i mitt skyltfönster på Drottninggatan 25 i Ljungby.

VISNING

Jag vill gärna i förväg veta hur många som ska komma på visning och uppmanar därför spekulanterna att anmäla sig, antingen via mail eller telefon. Det är ju en trygghet för dig som säljare att vi har kontroll över vilka som besöker din bostad.

BUDGIVNING

Det finns två typer av budgivning: öppen och sluten budgivning.

Vid s.k. öppen budgivning lämnar spekulanterna bud till mäklaren som löpande redovisar buden till säljaren och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att lägga nya bud.

Vid s.k. sluten budgivning får spekulanterna en viss tid på sig att lämna sina bud, vanligtvis skriftligen. Mäklaren redovisar buden för säljaren. Den som lämnat bud informeras inte om övriga bud.

Säljaren bestämmer – i samråd med mäklaren – hur en eventuell budgivning ska gå till. Säljaren är dock inte juridiskt bunden av sådana överenskommelser. Därför kan formerna för budgivningen ändras.

KORT OM BUDGIVNING

Vem som helst kan ge ett bud – skriftligt eller muntligt. Budet kan förenas med villkor.

En spekulant kan inte räkna med att få fortlöpande information av mäklaren om hur en budgivning fortskrider.

En spekulant har inte rätt att få uppgifter från mäklaren om vilka de övriga budgivarna är, vilka bud som lämnats eller vilka villkor som diskuterats med andra spekulanter.

Efter avslutad försäljning har en spekulant enbart rätt att få information från mäklaren om att objektet sålts till någon annan.

Samtliga bud registreras i mäklarsystemet med information om budets storlek, vem som lagt budet och tidpunkt när budet lämnades. Mäklaren ska överlämna förteckningen till säljaren och köparen när uppdraget slutförts.

Säljaren får alltid löpande information om samtliga bud som har lämnats.

Budgivningen är inte avslutad förrän köpekontrakt är skrivet.

Det är alltid säljaren som bestämmer vem som får köpa.

KONTRAKT

När vi har hittat en köpare till din bostad bör vi, så snart som möjligt, underteckna ett köpeavtal. Vi träffas då på mitt kontor och går igenom avtalet tillsammans. Beslutar om när tillträde ska ske och när handpenning ska erläggas m m.

TILLTRÄDE

På tillträdesdagen träffas vi alla , vanligtvis hos köparens bank eller på mitt kontor. Bostaden skall då vara klar för överlämning och nycklar och handlingar gällande bostaden skall medföras. Jag har upprättat en likvidavaräkning gällande resterande belopp som skall regleras samt uppgifter om lösen av säljarens eventuella lån.